Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2018 10:06 - Дефиниране на индустриалните отношения в секторите с цифрови услуги
Автор: sindfeds Категория: Бизнес   
Прочетен: 648 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


УНИ /Международната синдикална мрежа/ и немския синдикат Вер.ди организираха уъркшоп по горната тема в края на м. Декември, 2017 г. На него бяха представени 2 интересни презентации – резюмета,  на които са дадени по-долу.

1.      Презентация на проф. Жерар Валендук, от Европейския синдикален институт  на тема: „Трудовите пазари“.

Основната теза беше, че трудовият свят търпи динамични промени по отношение на:  отделните видове професии, съдържанието на труда и профила на уменията, както и на характера на индустриалните отношения. Направен е анализ изследванията на учени от цял свят и прогнозите за дела на професиите,  застрашени от изчезване поради интензивната компютъризация на отделни работни операции.    

 

Относно рисковете за отделни професии, се разглеждат три групи изследвания, съответно три различни подхода:

а/ на американските учени, които разработват класификация по професионални категории,  и застъпват мнението, че 50% от тях ще изчезнат поради високата им  степен на рутинност;

б/ на организаията за икономическо сътрудничество и развитие – ОИСР, според която застрашени са само 8-12 % от професиите, поради хетерогенността на работните операции, като матрица от задачи, които частично подлежат на автоматизиране;

в/ на Еврофонда и френски учени, който се фокусират въру условията на труд и прогнозират не повече от 10% - но редуциране на  професиите.

 

Относно  промените в съдържанието на труда - то се определя от социалните отношения, не от новите технологии, които играят главно спомагателна роля. Новият профил на уменията изисква интелигентно поведение, генериране на нови идеи, техническа, организационна и социална креативност, развиване и внедряване на стратегии, управление на човешките ресурси. Умения за работа с роботи. 

Относно промените в индустриалните отношения: те  включват следните нови характеристики - все по-слабо взаимодествие работник-работодател, нови бизнес модели,  платформен капитализъм, крауд-работа, многообразни работни места,  проектно заплащане, размиване на границите, само-наетост, липса на представителство и защита на коективните трудови интереси и пр. 


2.      Презентация на Г-жа Ирене Мандъл от Еврофонд на тема: „ Нови форми на трудовата заетост, само-наетост“.  

В нея беше дефинирана новата форма на трудова заетост като „ не-конвенционално работно място, с използване на ИКТ – мобилни телефони, ipad независимо от сектора, работа в мрежа със самонаети, “. Представен беше делът на само-наетите в Европа, а именно: 86% (187.7 милиона) наети с трудови договори и 14% (32.0 милиона) - само-наети. Самонаетите се разпрeделят като: работодатели (7.4 милиона), с фамилен бизнес ( 8.0 милиона), в риск (5.4 милиона), в сива икономика – скрити ( 2.6 милиона), със стабилен доход (8.3 милиона).

По отношение на доходите, бяха представени следните данни: 58% от самонаетите са в графата на най-добре платените работници, 63% от работещите в риск – на най-ниско платените.

Горните данни касаят само страните.членки на ЕС.

Предизвикателствата, за които следва да се намери решение са: подходящо законодателство, социална защита, представителство на хората с атипична трудова заетост.  

При интерес, пишете на sindfeds@abv.bg, за да ви предоставим пълния текст на английски език.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1562431
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031