Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2018 10:24 - 4-та индустриална революция - въздействие въру пощенските услуги
Автор: sindfeds Категория: Бизнес   
Прочетен: 589 Коментари: 0 Гласове:
0




В три последователни статии, ще бъде развита горнатата тема:


1. Революциите досега...

Първата дълбока промяна в начина ни на живот – преходът от номадстването се извършва преди 10 хиляди години с опитомяването на животните = аграрна революция. Обединява възможностите на животни и хора за целите на производството, транспорта и комуникациите. Последвана от  индустриални революции - започват  втората половина на XVIII век.

Индустриалната /промишлена/ революция е периодът на преход от предимно аграрна икономика към индустриално производство-аграрното общество става индустриално.

Най-ранна употреба на термина „индустриална революция“  е в писмо / 1799 г./  на френския дипломат Луи-Гийом Ото, в което той отбелязва, че индустриалната революция вече е започнала в неговата страна.

Терминът „индустриална революция“ се използва все по-често към края на 30-те години на 19 век. В своята книга от 1844 г. „Положението на работническата класа в Англия“ Фридрих Енгелс говори за „индустриална революция — революция, която в същото време промени и цялото гражданско общество“.

Първата индустриална революция впряга водата и парната енергия.

Протича от около 1760 до около 1840 година: Изобретяване на парната машина / Джеймс Уат-1775 г./ и механизирания тъкачен стан / Едмънд Картр -1784 г./  - начало на механичното производство, строителството на железопътни линии.

Втората - започва в края на XIX /1870 г./ и началото на XX век.  

Характеризира се с разделението на труда и масово производство - стимулирано от появата на електричеството /Едисон/ и изобретяването на поточната линия.

Третата - внедряване на информационните технологии.

Наричана цифрова /дигитална/ революция“ – свързана с развитието компютрите (60-те години), персоналните компютри (70-те и 80-те години) и Интернет (90-те години). 

По отношение на икономиката - дефиниции: пост-индустриална /1973 г./, информационно общество /1980/, икономика, базирана на знанието /2000 г./, е-икономика /2005/ и – естествено  цифрова икономика.

Цифровите технологии, в чиято основа са компютърният хардуер, софтуер и мрежи, не са нови, но откъсвайки се от Третата индустриална революция, те стават все по-сложни и интегрирани - в резултат трансформират човешкото общество и глобалната икономика.

До днес е валиден урокът от Първата индустриална революция – степента на приемането им от обществото е основен фактор за техния успех.

Предачния стан - са били нужни 120 години да се разпространи извън Европа. Като   контраст - интернет успя да проникне в целия свят за по-малко от десетилетие.

Втората индустриална революция все още не е усетена от 17% от световното население - близо 1,3 милиарда души още нямат достъп до електричество.

Третата индустриална революция: повече от половината от населението на планетата /4 милиарда души, мнозинството от които живеят в развиващите се страни/ няма достъп до интернет.

Четвъртата революция стъпва върху Третата . Отличава се със сливане на границите между физическата и виртуалната сфери,  и с биологичната.

2.  Нова индустриална Революция

Има поне три причини - че промените в днешния свят са нова революция, а не продължение на Третата. Това са бързината, с която се променят начинът на производство и потребление / експоненциално, не линейно/, обхватът на промените / комбинира различниш видове технологии/ и въздействието им върху различните системи /води до трансформация на цели отрасли, компании, и обществото като цяло/.

Промените  са фундаментални: никога досега не е имало такава епоха която да носи толкова голямо обещание за просперитет, но и за потенциална опасност / за това по-нататък/.

 

Характеристики:  драстично развитие в области като:  изкуствен интелект и интернет на нещата /цифрови тенеденции/; автономни превозни средства, триизмерно /3-Д/ принтиране, интелигентни асистенти, роботика /физически тенденции/ и - нанотехнологията, биотехнологията, материалознанието, възобновяемата енергия /и съхраняването й/ и др.

·     Интернет на нещата -. връзка между между различните неща /продукти, услуги, места и т.н/ и хората  на база използване на сензори и свързани към тях технологии. Към 2025 г. с очаква 1 трилион сензора да бъдат свързани към интернет – ще позволява по-голяма комуникация и нови услуги, увеличени възможности за анализ.


Изуствен интелект - от самоуправляващи се автомобили и безпилотни самолети /дронове/ до виртуални асистенти. Виртуални асистенти“ - роботизирани лични асистенти са постоянно на разположение, за да си водят бележки и да отговарят на въпросите ни.

                  а/   Автономни превозни средства - самоуправляващи се
               автомобили
, безпилотни самолети, плавателни съдове.

Софтуер на изкуствен интелект,  задейства сам автопилот - с алгоритъм съддържащ инфрачервени сензори, камери, радар и GPS.самоуправляващи се автомобили, безпилотни самолети, плавателни съдове.

Чрез безжична локална мрежа получават информация за критичните и опасни ситуации на пътя /ситуационен анализ/ и подават на компютъра на автономното превозно средства. А чрез  видео камери и визуално-познавателна технология идентифицират околните предмети, хора, знаци.

Освен Тесла кар, Хюндай, Волво, Мрецедес, Ауди и други насочват колосални инвестиции в производството им.


 3Д печат /адитивно поризводство/ създаване на реални предмет чрез „печатане на слой след слой на база цифров 3Д чертеж или модел“. При традиционното производство – материалите се превозват до централизирани производствени единици, където се произвеждат финалните продукти. При 3-Д принтерите се реализира децентрализирано производство, по-бърза доставка, по-ниски разходи за производство, складиране, внос-износни мита и пр.3-Д принтера като функция е близък до мастилените принтери: и той получава информацията за принитране от цифров файл, но докато мастилено-струйните принтери полагат мастилото върху хартия, 3-Д – инжектират материала с последователни стъпки до получаванте на три-размерен солиден предмет т.е. материалът се наанся слой върху слой, вместо да се отлива или отрязва.

 

У нас – първи опит с изкуствена челюст чрез био 3-Д принтер: отпечатва с мастило, съддържащо живи клетки и биоразградими полимерни структури с микроканали за снабдяване с храна и кислород на клретките в мастилото /биомастило за ухо/ + човешки клетки от хрущял, кафяви водорасли, стволови клетки- млади, не оформени функционално клетки. Така се отпечатва модел, проектиран на компютър.

Докато се подготвяше българското издание на „Четвъртата индустриална революция“, се появи първият самолет, отпечатан на триизмерен принтер. У нас се извърши операция на челюст генерирана с 3-Д принтер.

На път е 4Д -  процес, при който ще се създават самопроменящи се изделия, способни да реагират на промените в околната среда: топлина, влажност.

Роботи – тенденция – ежедневно сътрудничество с хората. Физическо взаимодействие с машини, които работят в непосредствена близост до хора и поемат техни задачи, изискващи големи усилия. Усъвършенстването на сензорите дава възможност на роботите да „разбират“ и да реагират по-адекватно на средата, в която се намират.

 

Опасения-  да не излезе извън контрол, особено ако се ползва от технократския елит.

Едновременно - тече дълбока промяна относно начина, по който се трудим и общуваме, изразяваме, информираме се и се забавляваме. Променят се държавното управление и институциите, системите за образование, здравеопазване, транспорт и др.
 

Това е началото на една революция, която коренно променя начина, по който живеем, работим и се отнасяме един към друг. По своя мащаб, обхват и комплексност „Четвъртата индустриална революция“, няма аналог в досегашната ни история.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1565973
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930