Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2018 11:56 - Значението на големите данни
Автор: sindfeds Категория: Бизнес   
Прочетен: 632 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.07.2018 11:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Докато терминът "големи данни" е сравнително нов, действията по събиране и съхраняване на големи количества информация за евентуален анализ са на стабилна възраст.  

Количеството на данните, които се създават и съхраняват на глобално ниво е огромно, и непрекъснато продължава да расте. Но все още само малък процент от данните действително се използват за анализи.

Как големите данни могат да помогнат на бизнеса?

Значението на големите данни не се определя от количеството им,  но от това какво се   прави с тях.  Ако се вземат данни от подходящ  източник и се анализират, могат да се  намерят отговори, които позволяват:  1) намаляване на разходите, 2) съкращаване на времето, 3) създаване на нов продукт и оптимизиране на процесите 4) вземане на умни решения и др.  Когато се  комбинират големи данни с мощен анализ, може да се постигнат  бизнес задачи като:

  • Определяне на основните причини за повреди, проблеми и дефекти в почти реално време.
  • Генериране на точна стратегия за продажби, на базата на покупателните навици на клиентите.
  • Изчисляване на рисковото портфолио за минути.
  • Откриване на измами,  засягащи компанията ви.

Големите данни могат да имат съществен принос в почти всеки сектор на икономиката:  

 В банковия сектор

С потока от големи количества информация от безброй източници,  банките могат да  използват нови и иновативни начини за управление. Въпреки че е важно да повишават удовлетвореността на клиентите си,  важно е да се сведе до минимум рискът от измами.

В образованието

Педагозите, въоръжени с големи данни ще могат да оказват  значително влияние върху училищните системи, студентските програми и курсовете за обучение. Чрез анализ на големите данни, те могат да идентифицират рисковите групи ученици, да подпомогнат  студентите за адекватна подготовка, да се създадат по-добри системи за оценка, инструменти за подкрепа на учителите.


В правителствения сектор

Когато държавните субекти имат възможност за анализ на големи данни, те могат по-успешно да се справят с поблемите на околната среда, климата, публичните услуги, за управление на градовете, за предотвратяване на престъпления и пр. Заедно с това те трябва да осигурят прозрачност и поверителност на действията си.

В здравеопазването

 Големите данни могат да бъдат полезни за създаване на персонални записи на пациентите,  на конкретни планове за лечение, предписания, рецепти и пр.и то с достатъчна бързина, което е от критична важност за този сектор.

В производството

С анализ на големите данни, производителите могат да повишат качеството на  продукцията, минимизират загубите, които са от ключово значение в днешния силно конкурентен пазар. Все повече и повече производители  работят с Платформи и с култура, базирана на анализи, което означава, че ще могат да се решават бързо проблеми като се предлагат гъвкави бизнес решения.

В търговияата на дребно

Търговците трябва да бъдат инфорирани за най-печелившия начин за разивавне на пазари,  увеличаване броя на клиентите, за най-ефективният начин аз търговски операции, за най-стратегическия модел на техния бизнес.

 Големинте данни  – структурирани и не участват непрекъснато в нашия личен живот и работа. Но не количеството им е важно, важен е техният анализ, който води до по-добри  решения в живота и по-стратегически ходове в работата.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1567528
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930