Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2018 09:54 - Обръщение към членовете на Синдикална федерация на съобщенията
Автор: sindfeds Категория: Бизнес   
Прочетен: 561 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Уважаеми колеги,

Във връзка с проведени разговори и писма, получени по електронната ни поща, относно събитията свързани с протеста на синдикат „Защита“,  Синдикалната федерация на съобщенията излезе пред медиите и институциите с Декларация. В нея  заявихме, че независимо от трудностите и проблемите в Дружеството има извоювана една ценност – социалният диалог между работници и мениджмънт, който е възможен благодарение на добрия диалог между работодатели и синдикати.

Синдикална федерация на съобщенията от години работи в посока за повишаване на трудовите възнаграждения, за по-добри условия на труд, за повишаване стойността на получаваните ваучери за храна, за повече платен годишен отпуск и други придобивки. Резултати се постигат трудно и в резултат на тежки преговори с работодателя. Не трябва да се пренебрегва постигнатото с  действащия към момента Колективният трудов договор, с който са договорени редица условия надграждащи Кодекса на труда. В последно време социалният диалг и прилагането на КТД са поставени под натиск от представителите на синдикат „Защита“ , които независимо от малката си численост, се опитват да заемат своето място на масата на преговорите. Както заявихме в разпространената от нас Декларация, изразяваме дълбоко съмнение доколко избраната форма на протест „гладна стачка“ е в състояние да реши проблемите на протестиращите, или на Дружеството. Социалният диалог няма алтернатива и това е доказано в годините, защото каквото и да сме постигнали като синдикат досега, сме го постигнали на масата на преговорите с добронамереност, коректност и аргументираност. Всички ние сме наясно с проблемите  пред които е изправено Дружеството – структурни, финансови, органицазионни, включително и ограниченията, които търпи като задължен оператор  поставен в агресивна конкурентна среда.

СФС, като страна по действащия КТД присъствахме на срещи, инициирани от синдикат „Защита“, с  трима народни представители, както и с Омбудсмана на Република България. От изслушването на „стачкуващата“ служителка стана ясно, че едно от основните й искания е да  им се предостави подходящо помещение с необходимите  материални  условия за изпълнение на техните функции /както в БРСЦ, така  и ЦУ/, премахване на присъединителната вноска към КТД, както и изплащане на ваучерите и допълнителното възнаграждение за клас прослужено време /които към него момент вече са били изплатени/.

Възползвахме се от възможността на тези срещи  да изложим глобалните проблеми на „Български пощи“ ЕАД и да поставим нашите въпроси, които могат да бъдат решени на държавно ниво, което ще допринесе за решаване на поставените от нас искания на ниво Дружество  а именно:

 

1.      Увеличаване цената на универсалната пощенска услуга, която не е променяна от дълги години насам, с цел конкурентноспособност на пазара на пощенските услуги.

2.      Да се поиска от правителството на Р.България и от Министерството на финансите регулярното изплащане на компенсацията, която получава „Български пощи“ ЕАД за извършване на УПУ. До момента същата се изплаща с две години назад и по този начин Дружеството кредитира тези дейности с две години.

3.      Да се подобри държавната политика по отношение на това, всички държавни структури и предприятия да бъдат задължени от Държавата да ползват услугите на Държавния пощенски оператор – „Български пощи“ ЕАД.

Тук отново следва да отбележим убедеността си, че независимостта от политически партии е основна характеристика на автентичното синдикално движение и не приемаме опитите за политическа намеса в дейността ни, както и политизиране на проблемите. Политиците трябва да преследват своите  партийнополитически цели с партийнополитически инструментариум и синдикатите не бива да бъдат въвлечени в политически проекти. Предвид, че депутатите не следва да се намесват в дейността на синдикатите, както и да лобират за един от тях, се надяваме поне да се занимаят с решаване на проблемите на Дружеството на законодателно ниво.  

Синдикална федерация на съобщенията продължава да работи по поставените приоритети. Към момента заседава комисия за разглеждане, оценка и класиране на подадените оферти за участие в процедура публично състезание за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Доставка на лични предпазни средства за работниците и служителите на „Български пощи“ ЕАД с три обособени позиции: студозащитни облекла; предпазни обувки и ботуши; студозащитни и други предпазни средства.

Предстои изслушване на директора на дирекция „Търговска дейност“ относно представяне и обсъждане на анализ на сключените договори за безадресна доставка.

Към момента се работи върху въвеждането на бонусна система за касиерите в пощенските станции.

Получихме предложения от страната относно актуализация на Класификатора на длъжностите в „Български пощи“ ЕАД, който предстои да бъде обсъден в Съвет за социално сътрудничество.

Въпросът с увеличение на ваучерите за храна от 50 на 60 лв и други текущи въпроси  многократно са поставяни и обсъждани, и подлежат на ново обсъждане.

 

 

                                                                        Председател на СФС: инж. В.Стоянов

        

          

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1562274
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031