Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2019 10:53 - Какво е пета индустриална революция и значението й
Автор: sindfeds Категория: Бизнес   
Прочетен: 1027 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

В петата индустриалната революция /5 ИР/  хората и машините ще танцуват заедно – това бе слоганът на организираното в Давос през 2019 г събитие, спонсорирано от "Форбс". За разлика от тенденциите в четвъртата революция към дехуманизация, провокирана от технологиите и иновациите, през петата -  „шампионите“ се завръщат назад към служба на човечеството.

Репортерът на Форбс - Лорънс Уинтермайер подчерта, че: "В повечето конференции, на които съм присъствал, се поставя акцент върху "следващото голямо технологично нещо"и какво то може да направи за обществото." Най-често ме питат какво е следващата "смарт стъпка“  в 5 ИР? Щастлив съм да отговоря, че това не е изкуственият интелект /ИИ/, роботите и др. Това е човечеството."

ИИ ще помогне за увеличаване на човешката производителност на труда. Роботи ще научат хората да търсят социална възвръщаемост на инвестициите. Но това ще изисква добри намерения и морална чистота.

В Програмата на ООН за търговия и развитие / ПРООН/ очакваните годишни инвестиции за постигане на SDG / Sustainable Development Goals/ са в размер на 3,9 трилиона долара. Тази сума може да се постигне само чрез развиване на  публично-частни партньорства /ППП/, които все повече набират скорост като модел за устойчиво развитие на света.

Лари Финк, изпълнителен директор на инвестиционната общност Blackrock, пише отворено писмо до изпълнителни директори на водещи компании като определя ППП като стандарт на поведение. "Печалбите не са по никакъв начин несъвместими със SDG - в действителност те са лост за постигането им".

Важна област за въздействие в рамката на SDG през 5ИР,  като опорна точка за изпълнение на целите,  е овластяването на жените и момичета по целия свят.  Ако жените и момичетата са оправомощени да водят кампании за човешкия разцвет, всички други цели ще се постигнат.

Напредничави компании като IBM вече дават сериозна заявка за горно - фирмата организира цифрово обучение на 200 000 момичета в Индия, за да избегне дисбаланса между половете в сектора на технологиитe

Групата Fifth element e създала нов оперативен модел, който я стимулира да  работи не „за-печалба“, а  „за- полза“. Той разглежда акционерите на групата не само като  такива, но и като нейни служители, клиенти и най-общо казано като хората на планетата, засегнати от нейната дейност.

Предизвикателствата са ясни. Но така е и с възможносттите. Ние можем да създадем нова социално-икономическа ера, която премахва историческите пропуски в последната миля за включване и ангажира "бедния милиард" в създаването на квантов скок на човечеството и за по-добра планета.

Светът се нуждае на петата индустриална революция за да възкреси нова Възрожденска епоха. Тя ще бъде маркирана от творчеството и обща цел, тъй като само когато работим заедно ще превърнем печалбите в ползи. Нека станем част от този процес!


Бележка: SDG Цели за устойчивото развитие, известни като глобалните цели, са универсална програма за действие до 2030 г.

Тези 17 цели включват следните области: премахване на бедността, изменение на климата, премахване на икономическо неравенство, иновации, устойчиво потребление, мир и справедливост и др. приоритети. 

SDG влезе в сила през януари 2016 г., и ще продължи да ръководи политиките на ПРООН за финансиране до 2030. Като водеща агенция за развитие на ООН, ПРООН има уникалната възможност за осъществяване на тези цели  в 170 страни и територии.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1567439
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930