Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2020 14:15 - Защо емоционалната интелигентност е топ приоритет за просперитет в кариерата през 2020?
Автор: sindfeds Категория: Бизнес   
Прочетен: 965 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.01.2020 14:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Eмоционалната интелигентност ще бъде сред най-важните умения за постигане на успех през 2020 година, сочи Световният икономически форум. Много често, чувайки това понятие, хората смятат, че става въпрос единствено за това да знаят кога за тъжни, щастливи, ядосани и т.н. Но този вид интелигентност обхваща много повече.

Е, какво всъщност представлява емоционалната интелигентност и защо тя все пак е толкова желано умение? Какво ни носи и преувеличена ли е нейната роля в бизнеса?

Под емоционална интелигентност най-общо се разбира способността да се възприемат, разграничават, оценяват и управляват собствените ни емоции; както и да се ръководим предимно по логика и мисъл, не по импулс или емоционалност. Под шапката на това понятие се крият много “таланти”, които могат да бъдат изключително полезни, както на работа, така и във всекидневния живот.

 

Нека отговорим на първоначалния въпрос. Защо ни е приоритет?

 

Познаване и разбиране на емоциите

Познавайки  емоциите си, вие ще можете да ги регулирате. Ние постоянно чувстваме – това е неделим от човека процес, както дишането, но овладяването на това какво мислим не е лесна задача. Много хора смятат, че ключът към успеха е подтискането на емоционалността им, но това винаги води до „фатален край“. Таенето на чувства води единствено до повече стрес и вероятност за избухване в момент, в който може би това не би било подходящо.

Способността да обмисляме думите и реакциите си, както и да не се поддаваме на моментните си състояния, е несъмнено безценна. Това, което можете да опитате, е да разрешите конфликта вътре във вас преди да отговорите. Давайки си време да разберете какво е породило тези емоции, вие вероятно ще постъпите по-рационално в конкретната ситуация.

Култивиране на емпатия

Работейки върху вашата емоционална интелигентност, вие ще придобиете по-силна емпатия. Емпатията на практика е „поставяне в обувките на другия“. Благодарение на нея, вие можете да разберете какво чувстват другите около вас, как мислят и бъдете по-съпричастни.
Емпатията свързва. Притежавайки я, вие можете да преценявате комуникационните ситуации по-лесно и да нагаждате поведението си спрямо другия човек. Това, от своя страна, води до по-безпроблемно сближаване с различни хора и по-малък шанс за конфликт.

Ще бъдете добър слушател

Всеки може да чува, но не и да слуша.  Въпреки че изглежда елементарно, активното слушане не е лесна задача. Повечето хора или нямат търпение, или не се интересуват от думите на човека срещу тях, или мислят за още десетки други неща. Във всеки случай, добрата комуникация не се ограничава до изказване на мнение. За да сте ефективни комуникатори е нужно да можете да се поставите от другата страна.

Емоционалната интелигентност – инструмент за маркетолозите

Ако имате интерес към маркетинга, това е огромен плюс за вас. Ако нямате, отново е плюс, защото маркетингът и рекламата са навсякъде. Все пак, за да сте успешни, първо трябва да „продадете“ себе си. Мислете за клиентите си по друг начин, не просто като клиенти, а като различни видове хора. Опитайте се да разберете какви са техните нужди, с помощта на емоционалната интелигентност и емпатията. Щом идентифицирате какви проблеми имат, помислете къде и как да насочите вашите маркетингови усилия, за да им осигурите чувство комфорт и сигурност. Ако успеете да накарате някой да се почувства по-добре заради вас – честито, имате напредък!

По-добра работа в екип и по-малко конфликти

Работата с други хора може да бъде сложна. Всеки има различно виждане за света, за работата си, за целите си. Следователно, конфликтите не са нещо случайно. Липсата на емоционална интелигентност е главен виновник за неразбирателството на работното място. Замислете се – ако всеки полагаше усилие да контролира емоциите си и не действаше чрез егото си, конфликтите щяха да са в пъти по-малко от това, което виждаме днес.

Има още редица ползи от притежаването на висока емоционална интелигентност. Позитивите на работното място са само малка част от цялостната картина. Култивирането й, обаче, е трудно, но не невъзможно.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1568129
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930