Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2010 14:18 - Предстоящи структурни и организационни промени в АЛКАТЕЛ-ЛУСЕНТ
Автор: sindfeds Категория: Други   
Прочетен: 3173 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 11.06.2010 14:36


 До
Председателите на синдикалните          организации към СФС в Алкател-Лусент България     ОТНОСНО: 1. Поставяне началото на социалното   партньорство между работодателя и синдикатите.                    2. Предстоящи промени в структурата на Алкател-Лусент и в трудовата заетост.               Уважаеми колеги,
На 9 юни 2010 г. в гр. София се проведе среща между работодателя, синдикатите и избраните пълномощници на работниците и служителите.
От страна на работодателя участваха Люк Пати - управител на дружеството, Бруно Шенк - главен ръководител на проекта, Антоанета Кабакова - директор "Човешки ресурси", Камен Атанасов - мениджър, експерти и др.
От страна на синдикатите бяха поканени и присъстваха само представители на Синдикалната федерация на съобщенията - Г. Бочев председател на СФС, В. Пешев председател на СС в Алкател - Лусент, Е. Тинчев секретар на СС и пълномощник, Хр. Христов член на СС и пълномощник и Л. Личев експерт в СФС.
Получихме благодарствено писмо, от работодателя, че само нашия синдикат своевременно и компетентно се е легитимирал с необходимите документи и е изразил желание за добронамерено социално партньорство. И затова само той е поканен за срещата.    Подготовка за социално партньорсто В Алкател-Лусент ще се изгради Комисия за социално партньорство /КСП/, в която ще влизат представители на работодателя и синдикатите. На 15 юни 2010 г. ще се обсъдят правила за работа на комисията и ще се уточни нейния състав, след което тя ще започне да функционира.
Беше учредено и събрание на пълномощниците в дружеството. В него влизат избраните през м. май т. г. от различните структурни звена 20 пълномощници.
Те избраха от своя състав 9 представители, които ще се занимават с информирането и консултирането на работниците и служителите. От тях 6 човека са наши синдикални членове и лидери. Те също започват да изпълняват своите функции.
Тези два органа /КСП и Събранието на пълномощниците/ са два самостоятелни органа с различни правомощия. Но в предвидените от закона случай ще работят съвместно.                 Програма за социални придобивки       Програмата за социални придобивки на Алкател - Лусент за 2010 г. е приета и съдържа:       1. Ваучери за храна в размер на 60 лв. месечно на служител.       2. Застрахователна премия за допълнително здравно осигуряване и обслужване на персонала.       3. Застраховка при злополука.         Предстоящи структурни и организационни промени в дружеството Работодателят обяви, че от началото на м. август дружеството ще има нова организационна и управленска структура. Във връзка с нея и с цел намаляване на разходите се предвижда от 1.08.2010 г. да бъдат освободени 298 човека, което прави 10 % от персонала.
Беше декларирано, че служителите ще бъдат освобождавани след извършване на подбор по чл. 329 от Кодекса на труда и при точно спазване на законите и на колективния трудов договор /КТД/.
Уволнението ще бъде по чл. 331 КТ, /доброволно напускане/ и по чл. 328 ал. 1 т. 2 КТ /поради съкращения на щата/. Освободените ще получат всички предвидени обезщетения в КТД, обезщетения за неползван платен отпуск и други предвидени в КТ плащания. Те ще могат да кандидатстват на други свободни или новооткрити работни места.
Работодателят ще разширява своя бизнес в България и ще внася дейности от други страни. На новооткрити места ще могат да кандидатстват и уволнените служители. Дори се очаква възможност някой от тях да отидат на работа в дружеството на Алкател в Румъния.
Тази първа среща беше да се постави началото на социалното партньорство и да се предостави информация за предстоящите структури и персонални промени. Истинското обсъждане на тези въпроси ще започне на 15 юни т. г. Тогава нашия синдикат ще изложи своята позиция пред работодателя.
Независимо от това, представителите на СФС - Емил Тинчев, Венцислав Пешев и други изразиха категорично мнението, че тези съкращения на персонала не са целесъобразни, защото и сега служителите са претоварени с работа, полагат неплатен извънреден труд, липсват коли, а при ново намаляване на персонала и колите ще се влоши качеството на услугите и ще се изгубят клиенти.
 Молим Ви, да запознаете синдикалните членове с настоящата информация и да изпращате вашите предложения, проблеми и въпроси, свързани с организацията на труда и предстоящите промени до Венцислав Пешев - ел. адрес ventsislav.peshev@abv.bg
GSM  0878-243-43 или до Личо Личев СФС  ел.адрес: sindfeds@infotel.bg             sindfeds@abv.bg    GSM 0878 -653 - 259
Председател на СС  в  Алкател - Лусент:
/В. Пешев/


Тагове:   организационни,


Гласувай:
0



1. анонимен - хм
11.07.2010 22:58
тая курва Кабакова пак се е насадила на масата
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1568234
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930