Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2010 13:16 - ДЕКЛАРАЦИЯ НА КНСБ
Автор: sindfeds Категория: Други   
Прочетен: 2111 Коментари: 0 Гласове:
0





ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РБЪЛГАРИЯ


ДО Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС НА РБЪЛГАРИЯ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПГ В 41 то НС НА
РБЪЛГАРИЯ

КОПИЕ: СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

  Д Е К Л А Р А Ц И Я

ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ПРОТЕСТЕН МИТИНГ-ШЕСТВИЕ НА КНСБ СРЕЩУ ОТНЕМАНЕТО НА ПЕНСИОННИ И ОСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА
  Уважаеми г-н Министър председател, Уважаеми г-жо Председател на Народното събрание,
Уважаеми дами и господа,

През последните 11 години, след старта на пенсионната реформа през 2000 г, българските работници и служители понесоха огромно увеличение на осигурителния стаж и възраст:стажът за мъжете се увеличи с 12г., а за жените с 14 г., възрастта за мъжете с 3 г., а за жените с 5 г.В същото време три поредни правителства безусловно намаляваха осигурителната вноска ( за пенсия от 32 на 16%) и лишиха осигурителната система от повече от 13 милиарда лева приходи,които в огромната си част подариха на бизнеса, който днес чертае апокалиптични картини.
До вчера Правителството възнамеряваше да запълва зейналия огромен дефицит в НОИ с отнемането на правата за пенсиониране. При това без особени дори аритметични изгледи за успех.
Категоричната позиция на огромната част от хората на наемния труд, изразена и в над 200 хилядната подписка,последователно представлявана и аргументирано защитавана от КНСБ показа безспорната нужда от оттегляне на законопроекта за изменение и допълнение на КСО от Парламента и формирането на нови стратегически цели и мерки в краткосрочен и средносрочен план за продължаване на реформата в пенсионната система.
Това вече е факт! Вчера благодарение на политическата воля на Министър-председателя Бойко Борисов проектозаконът беше изтеглен с решение на Министерски съвет.

Днес КНСБ потвърждава подкрепата си за новите цели на пенсионната реформа, договорени с бизнеса в месец юли и приети от Министър-председателя :
1. Постигане на финансова стабилност и дълговечност на осигурителната система до 2015 г.,чрез увеличаване на осигурителната вноска с 3%, подобряване на събираемостта в т.ч. и криминализиране укриването на осигурителни вноски и ежегодно повишаване на минималните осигурителни прагове.
2. Гарантиране на по високи и адекватни на приноса пенсии от солидарния стълб, така че поетапно до 2025 г, да се достигне размер на пенсията равен на 65% от личния осигурителен доход.
3. Овладяване на демографските предизвикателства, но при поносими и достижими условия за пенсиониране.Това включва и запазване на правата за ранно пенсиониране на категорийните работници.
Апелираме премиер-министърът да не се поддава на несъстоятелните, немодерни вече и повтарящи се с години „съвети” и кресливи упреци на т.нар. либерални експерти, които никого не представляват.Те са които спомогнаха за съсипването на осигурителната система и за провала на самата пенсионна реформа. В условията на криза няма десни и леви мерки, а само такива, които са работещи. През тази и миналата година 12 правителства на страни членки на ЕС, (повечето от които десни) в т.ч. Германия и Великобритания увеличиха осигурителните вноски за да гарантират правата на хората.
Ние сме готови да понесем нашата част, от новото финансовото натоварване,защото това е по малкото зло! Нека и бизнесът поеме своята отговорност и сподели тежестите на кризата.
В същото време ние ясно заявяваме,че няма да допуснем:
- да се прехвърля цялото бреме на реформата само на наш гръб;
- да се ограбват правата ни и да се поставят неизпълними условия за пенсиониране в т.ч. отменящи възможността за ранно пенсиониране на категорийните работници, чрез повишаване на възрастта.
Настояваме всички нови решения за продължаване на пенсионните реформи да отчитат интересите и гарантират правата на сегашните и бъдещите пенсионери !
Днес е Международния ден за борба за достоен труд ! Ние участниците в Националната демонстрация на КНСБ издигаме своя глас и настояваме той да бъде чут:
ПОВЕЧЕ И КАЧЕСТВЕНИ РАБОТНИ МЕСТА, ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ, БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД, ГАРАНТИРАНИ СОЦИАЛНИ ПРАВА!

07.10.2010г., гр.София
 


Тагове:   декларация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1567407
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930