Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2010 11:25 - Информация от заседанието на КСП в Алкател - Лусент
Автор: sindfeds Категория: Други   
Прочетен: 1738 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.11.2010 11:35


      До
              Председателите и членовете на синдикалните комитети 
              към СФС в „Алкател-Лусент”


            Уважаеми колеги,

Изпращаме Ви информация от заседанието на Комисията за социално партньорство /КСП/ в „Алкател-Лусент”, проведено на 26.10.2010 г. На него присъстваха ръководния екип на дружеството и представители на синдикатите. От името на СФС участваха Венцислав  Пешев, Емил Тинчев и Личо Личев.

1.       По работните заплати

Както Ви уведомихме с наше писмо № 167/13.10.2010 г.  във връзка с бюджета на  „Алкател-Лусент” за 2011 г. направихме няколко предложения до работодателя.

Първото е средствата за работни заплати за 2011 г. да се увеличат с не по-малко от 20%. Тези средства да бъдат осигурени с бюджета за следващата година. Второто предложение е принципите и правилата за разпределението на средствата за заплати, както и размерите на трудовите възнаграждения по професии и квалификационни групи да се договорят със синдикатите.

След проведеното обсъждане на горните наши предложения получихме следната информация от работодателя:

а/. Бюджетът на дружеството в България не е готов, не е одобрен и още не е определено колко пари ще бъдат отделени за заплати. Но още на този етап работодателят заяви, че исканото от  синдиката 20% увеличение е твърде нереално и трудно реализуемо.

Не би могло да се очаква според работодателя, „Алкател” за няколко месеца да компенсира изоставането на заплатите през последните години.

б/. Бюджетите, политиката и правилата по заплащането на отделните дружества в групата на „Алкател-Лусент” се определят централизирано, което важи и за „Алкател” в България.

в/. Размерът и увеличенията на заплатите зависят от финансовите резултати на цялата група „Алкател”. Очаква се финансовият резултат на „Алкател” – България за 2010 г. да бъде отрицателен.

г/. Оценката, преразглеждането и промените в заплатите за цялата група на „Алкател” се правят в периода от м. март до м. юни на следващата година.

д/. Работните заплати трябва да бъдат свързани с резултатите от труда. Поради това предимство при увеличението на заплатите ще имат онези, които са постигнали най-високи резултати. За тази цел работната заплата ще има постоянна и променлива част.

Представителите на нашия синдикат категорично заявихме и с конкретни факти обосновахме, че заплатите на служителите в експлоатацията са ниски и повече не трябва да се задържат. Твърдо настояхме, да започне тяхното увеличение, като през 2011 г. то да бъде по-чувствително. Поискахме от работодателя заедно да убеждаваме централното ръководство на групата „Алкател” да отпусне необходимите средства за исканото увеличение, като се обяснят проблемите и спецификата на „Алкател” в България. Бяхме подкрепени и от другите синдикати.

В хода на дискусията стигнахме до следното:

- заедно с работодателя ще обсъдим Вътрешните правила за работната заплата /ВПРЗ/ на дружеството, с които ще бъдат определени  правилата за образуването на заплатите, видовете и размерите на допълнителните трудови възнаграждения и др.;

- няма да има уравниловка при заплащането, а най-добрите служители ще получават подходящи стимули;

-след одобряването на бюджета за следващата година, съвместно ще обсъдим какви промени ще има в заплащането, бонуссхемите, наградите и др.

- предстои първи да получат увеличение онези служители, чийто заплати са по-ниски от средните за дружеството.

Очаква се през м. януари 2011 г. да има яснота и да започнат преговорите със синдикатите по заплащането.

Уверяваме Ви, уважаеми колеги, че ще продължим да работим упорито и активно за най-доброто увеличение на заплатите, което позволяват условията. Очакваме и Вашето подкрепа.

2. Поставихме за пореден път пред работодателя необходимостта да се подобри организацията на труда, с цел спазване на работното време и намаляване, стриктното следене и заплащане на извънредния труд. За пореден път заявихме, че според нас намаления персонал и увеличения обем работа ще доведе до влошени показатели на услугата. Посочихме недостига на автомобили и инструменти, струпването едновременно на няколко задачи за кратко време за дадени екипи, което ги поставя в невъзможност да ги изпълняват. Проблем е честото товарене и разтоварване на съоръженията от колите, което изморява служителите и пречи на работата и др. подобни.

Работодателят обясни, че част от горните въпроси вече са решени. Доставени са 40 бр. нови автомобила за групите монтиращи антени, инструментите са комплектовани и са при служителите. Извънредният труд се отчита и заплаща. Работи се по проблемите на планирането на работата, изработването на графиците и по другите въпроси.

Дружеството се подготвя да посрещне очакваното нарастване обема на работа около Коледа и Нова година, включително и с подсилването на екипите  с нови хора.

Молим Ви, да ни сигнализирате както за нарушения по горните въпроси така и да ни изпратите Вашите конкретни  предложения за подобряване на работата.

3. Ръководството на дружеството изрази своята тревога от зачестилите нарушения на трудовата дисциплина и от пониженото качество на услугите, за което са санкционирани финансово от БТК, и поискаха съдействие от синдикатите за тяхното подобряване.

4. Договорихме се, че до м. януари 2011 г. синдикатите ще подготвим и внесем при работодателя нов проект за колективен трудов договор /КТД/ за 2011 - 2012 г. тъй като срокът на действащия договор е до края на м. април следващата година.

Обръщаме се към Вас с молба да изпращате своевременно Вашите предложения за нов КТД  до федерацията.

5. За да информира по-добре своите служители, дружеството подготвя "Наръчник на служителя", който ще съдържа основните правилници и наредби на „Алкател”.

 

Уважаеми колеги,

 Приканваме Ви, заедно да работим  както за по-високи заплати, така и за подобряване на трудовата и технологична дисциплина, за по-добра здравословна и безопасна организация на труда.

Молим Ви, да запознаете членовете ни с настоящата информация. Очакваме Вашите сигнали и предложения до:

Венцислав Пешев – GSM 0878 24 34 34 и ел.адрес: ventsislav.peshev@abv.bg

Емил Тинчев –  GSM 0878 62 72 58 и ел. адрес:etinchev@abv.bg

Личо Личев в СФС – тел. 981 97 31; 987 83 03 и ел. адрес: sindfeds@abv.bg

  

       С уважение,
       Председател на СС:

    /В. Пешев/




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1562271
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031