Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2011 15:14 - Обръщение на СФС и ФС "Подкрепа"
Автор: sindfeds Категория: Други   
Прочетен: 2411 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.07.2011 15:19


ОБРЪЩЕНИЕ  на Ръководствата на синдикалните структури на Синдикална федерация на съобщенията - КНСБ и ФС „Подкрепа” - КТ „Подкрепа” към работещите в „Български пощи” ЕАД и потребителите на пощенски услуги.               Братя и сестри синдикалисти,             Уважаеми потребители на пощенски услуги,           С изненада разбрахме от медиите, че държавният пощенски оператор ще бъде изваден от т. нар. "забранителен списък", след което ще бъде приватизиран.               Вчера, 29.06.2011 г. на заседание на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в Народното събрание бе взето Решение за изменение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, чрез което „Български пощи” ЕАД да бъде извадено от Забранителния списък с предприятия, които не подлежат на приватизация. Решението беше взето само с гласовете на 12-те народни представители от ПП ГЕРБ.             Ние категорично се обявяваме против подобни действия поради следните причини:
  • Нито една от конкурентните фирми в областта на пощенските услуги няма капацитета и мрежата да изпълнява универсалната пощенска услугана цялата територия на страната, на достъпни цени и с добро качество. Тази услуга е задължителна за всичка държави членки на ЕС и се изпълнява от „Български пощи” ЕАД.
  •  „Български пощи” ЕАД са основен елемент от социалната инфраструктура на страната. В основата на тяхната дейност не е максималната печалба, а извършването на пощенската услуга. Това няма да се хареса на бъдещия частен собственик, който ще съкрати хиляди работни места, закрие стотици пощенски клонове и ще лиши от пощенски услуги голяма част от населението на България.
  •  Дружеството продължава да е важно за националната сигурност на страната, значимо за развитието на икономиката и от съществено значение за развитието на отрасъла;
  • С решението за изваждане на „Български пощи” ЕАД от забранителния списък с предприятия, които не могат да се приватизират се нарушава Директива 2008/6/ЕО на Европейския парламент свързана с пълното изграждане на вътрешния пазар на пощенски услуги в Общността. Директивата изисква пощенската услуга да се гарантира и регулира от държавата - членка на ЕС, като освен това трябва да се гарантира, че пощенската услуга се предоставя без прекъсване на всички потребители на цялата територия на страната, на достъпни цени и с определено качество. Именно за това ЕС я нарича „услуга за бедните”.
  • В рамките на 27-те държави – членки на Европейския съюз няма случай на приватизация на пощенски услуги.
            В тази връзка Ръководствата на Синдикалната федерация на съобщенията - КНСБ и Федерация Съобщения „Подкрепа” се обръщаме към работещите в „Български пощи” ЕАД и към потребителите на пощенски услуги, за да кажем своето категорично:          НЕ на изваждането на „Български пощи” ЕАД от забранителния списък и подготовката му за приватизация с цел обслужване на корпоративни интереси, а не за просперитета на дружеството и интересите на 12 870 работещи в него.          Протестната акция ще се проведе пред Народното събрание в деня на първо четене на проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол /ЗПСК/, с което „Български пощи” ЕАД ще бъде извадено от забранителния списък за приватизация и ще се даде ход на приватизирането на дружеството.              Братя и сестри и синдикалисти,              Уважаеми потребители на пощенски услуги,
            За деня и часа на протестната акция ще бъдете уведомени допълнително от Синдикална федерация на съобщенията - КНСБ и Федерация Съобщения „Подкрепа” – КТ „Подкрепа”.                 От Ръководствата на СФС- КНСБ и ФС „Подкрепа”  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1567479
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930