Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2013 16:54 - Кой иска да фалира и приватизира "Български пощи" ЕАД по-бързо и на безценица - Обръщение към работещите в "Български пощи" ЕАД
Автор: sindfeds Категория: Други   
Прочетен: 5176 Коментари: 0 Гласове:
1



СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЪОБЩЕНИЯТА

ДЕМОКРАТИЧЕН СИНДИКАТ НА СЪОБЩЕНИЯТА

 

 

 

 

Кой иска да фалира и приватизира “Български пощи” ЕАД по-бързо и на безценица

 

 

 

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

 към работещите в “Български пощи” ЕАД

 

 

 

Уважаеми членове на СФС и  ДСС,

Уважаеми работещи в “Български пощи” ЕАД,

В условията на задълбочаващата се в държавата социално-икономическа и политическа криза се засилиха опитите на определени лица /бивши министри и заместник министри, от частните  пощенски оператори и др./ за ускоряване фалита  на “Български пощи” ЕАД и тяхната приватизация.

За съжаление в този процес напоследък активно се включиха високопоставени ръководители от Централно управление на Български пощи, както и самовживяли се в себе си синдикалисти и мениджъри на ОПС.

Български пощи, като пощенски оператор със задължение за извършване на УПУ в България е една от най-големите държавни фирми с близо един милиард лева активи и такъв месечен оборот.Това засилва апетитите на ония, които  не са докрай изпрали парите на групировките  и разни олигарси. И затова опита за постепенното фалиране на Български пощи продължава повече от две години. Примерите за това са много и се знаят.

Битува мнение, че държавният регулатор - КРС не прави достатъчно и необходимото за стабилизиране  и развитие на  Български пощи.  Оказва се, че Методиката за изчисляване на нетните разходи от извършване  на УПУ не е одобрена от Европейската комисия /ЕК/. Определената от КРС субсидия на Български пощи за 2011 година в размер на 22,8 млн. лв.  и до момента не е одобрена от ЕК и не се знае кога ще се получи. А през това време пощенските оператори в Европа вече получиха своите субсидии.

Ние добре разбираме, че  работните заплати в Български пощи са твърде ниски, а условията на труд – мизерни. При 10 млн. лв. загуба за 2012 година, увеличението на заплатите веднага с 25% означава пълен фалит на Български пощи. И ние не  можем да ви подвеждаме по такъв начин. Ето защо, подходът ни трябва да е друг.

На първо място  -  Да се спрат пречките създавани от  регулатора за  развитието на Български пощи. В тази връзка в срок до 27.03.2013 г. ще изготвим нашето становище по публикуваният  на сайта на КРС проект за Методика за изчисляване на нетните разходи от извършване на универсалната пощенска услуга и ще настояваме да бъде включена субсидията за 2011 г. В противен случаи, че поискаме оставката на председателя на КРС.

На второ място – Съвета на директорите на БП и ССП незабавно отново да разгледат финансовото състояние на дружеството  и да вземат решение  за увеличаване работата заплата на персонала в дружеството, като се използват всички възможности и резерви.

На трето място – Главният изпълнителен директор незабавно да  уволни всички работещи в Български пощи, които продължават да предават интересите на  дружеството.

На четвърто място - Считаме, че въвеждането на ОТС трябва да се  оценява по два критерия – икономия на средства /транспортни разходи/ и осигуряване заетостта на засегнатия персонал. При доказана ефективност от 190 хил.лв. месечна икономия  и за една година повече от 2 милиона лева, проблемът за нас от тук нататък е намаляването цената за 1 км от 1.60 лв. на 1.40 – 1.50 лв.

В заключение основният проблем остава бъдещето на “Български пощи” ЕАД.

Многократно сме  казвали, че ефективното управление на такава крупна система като Български пощи, може да се осъществява само от компетентни хора.

С цената на всичко ние трябва до край да запазим интересите  и хляба си, да дадем категоричен отпор на всички, които искат и работят за фалита на Български пощи, да покажем абсолютно и категорично на бъдещите управляващи и държавния регулатор, че Български пощи са държавна фирма и те не могат да гледат на нас – пощенци, като на бедни роднини.

         

05 март 2013 година

 

 

  

Председател ДСС                          Председател СФС

  Д. Драганова                                       Г. Бочев




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1568209
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930