Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2017 11:02 - Кооперативните платформи
Автор: sindfeds Категория: Други   
Прочетен: 722 Коментари: 0 Гласове:
0



Статия 2
Автор - Trebor Шолц, доцент по култура и медии в „Ново училище, Ню Йорк

 

 

Интернет е „зарибяване“извън контрола на обикновените потребители. Интернет технологиите преобразяват нашите работни места, взаимоотношения и общества, и компании като UBER, Amazon и Facebook проникват, както в жизненоважните сектори на икономиката, така и в социалното ни общуване.  Но всички ние, които разчитаме на интернет, нямаме почти никакъв контрол над платформите, които ни касаят и/или информират ежедневно. А и "безплатните" услуги често са за сметка на нашите персонални данни, без отношение към правото ни на  неприкосновеност.

Платената работа, която хората изпълняват на цифрови платформи като Uber, или Freelancer позволява на собствениците на тези платформи да пренебрегнат придобивките на работническите борби  от миналия век.   Работниците са пре-категоризирани като "независими изпълнители"- фреелансърии по този начин се създавав възможност за заобикаляне на техните права,   напр. защита на минималната заплата, обезщетения за безработица, колективното договаряне.  Администраторите на платформите се аргументират, че те са само технологични компании т.е. посредници, които не носят отговорност за работниците, които ги използват.  

Дълбоките джобове на венчър капиталистите им дават възможност да лобират в правителствата по целия свят да подкрепят техните  "иновативни" практики, въпреки очевидните неблагоприятни последици за работници, потребители и общности. В същото време в кухините на цифровата икономика,  се заражда нов модел, който следва  различна етична и финансова логика. Започва развитието на т.н. „платформен кооперативизъм“, който цели създаването на едно по-справедливо бъдеще за труда.  Чрез организиране на бизнеса с демократични ценности и ангажиране на  цифрови платформи, голяма критична маса от  „фреелансъри“  създадоха конкретна, краткосрочна алтернатива  на споделенатата икономика. Тези нови кооперативни платформи имат готовност да възстановят принципи като иновации и солидарност чрез обединяване на богатото наследство на кооперативизма с най-новите интернет технологии.  Най-малко 150 платформа кооперации и инициативи, които ги подкрепят бяха разработени през последните две години, поставайки предизвикателства пред практиките на споделената икономика и егоистичната култура на Силициевата долина.

 

Тези все по-динамичкно развиващи се експериментите показват, че глобалната екосистема на кооперативите и синдикатите може да застане срещу концентрацията на богатство и несигурността на работниците. Споделената икономика" е далеч по-уязвима,  отколкото изглежда на пръв поглед.  Но изграждането на тези т.н. „кооперативни платформи“  изисква иновативна  организация, политическа работа,  експерименти,  изследвания и много „строителни“ дейности. Включете се и вие , за да засилим нашите мрежи и градим успешно заедно!

За повече информация: Learn more at http://platform.coop



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1568077
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930