Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2018 11:32 - Предизвикателствата на 4-та индустриална революция
Автор: sindfeds Категория: Други   
Прочетен: 620 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Четвъртата индустриална революция / 4 ИР/ ще породи в еднаква степен огромни ползи и големи предизвикателства.

 

Предизвикателствата, породени от Четвъртата индустриална революция, са най-вече в сферата на труда и производството.

Част от професиите, съответно работните места ще изчезнат -  поради факта, че с новите начини  за заместване на работна ръка ще се намаляви скоростта за намиране на нови начини за използването й = масова „технологична“ безработица. Това касае особено механично повтарящия се и свързан с прецизност ръчен труд .

Печеливши /победители/ от Четвъртата индустриална революция ще са доставчиците на интелектуален / и физически/ капитал – новаторите, инвеститорите и акционерите, – което обяснява нарастващата пропаст в богатството между тези, които зависят от труда си, и тези, които притежават капитала.


В последния доклад от Форума в Давос се констатира, че следващите 5 год. са критичен период на преход- като цяло тенденцията е към ръст на безработицата в рамките на различни индустрии и ръст на изискваните умения за повечето професии.  

Какви са тенденциите за двата пола: Мъжете преобладават в компютърните, инженерните, математическите науки и ще се увеличава търсенето на специализирани технически умения, т.е. = изостряне на нравенството мжду половете.  Като компенсация -  в професиите в които се изисква съпричастност и състрадание ще преобладават жени – психолози, терпевти, организитори на събития, медицински сестри, социални работници и пр. 


Създават се нови индустриални отношения - нова икономика „на поискване“ или  „жиг икономика“, при която все повече работодатели използват цифровите платфоррми, за да си свършат работата. Какво означава -  фирми, работещи в цифрова среда създават вилтуални мрежи /jobs.bg/, свързващи купувачите /работодателите/ и продавачите / работниците/ на най-различни продукти и услуги.

Схемата е следната - дейностите за производство на продукти и услуги се разчленяват на отделни задачи и дискретни проекти, зададени чрез цифрова платформа. Тя свързва фирмите-доставчици на услугите/продуктите с работници, намиращи се в различни кътчета на земното кълбо. Работниците, които предоставят своя труд, не се определят като служители в традиционния смисъл, а по-скоро са независими наемници/ фреелансъри/, които изпълняват отделни задачи.

Тази икономика често е адмирирана поради своята гъвкавост,  позволявайки на работниците да докарват доходите си, когато поискат, колкото често искат и използвайки съществуващите ресурси.

Предимствата са очевидни, особено по отношение на потребителите: по-висока стойност, по-голямо удобство и по-ниски разходи. Също така очевидни са обаче и социалните рискове.

Но липсват всякакви социални права и социална закрила, като: правото на отпуск по болест, платени отпуски, пенсионни плащания, отпуск по майчинство и обезщетения за безработица, т.н. „ платформи“ просто експлоатират хората. Нещо повече, работещите с тези платформи са напълно зависими  от прищевките на пазара. Ако се намали  търсенето на техните услуги, те остават без доход.

Започва обаче и контра-реакция от страна на робтинците: образуват на колективи по локален признак / място на работа/, или проектен /вид задачи/ за защита на техните интереси с използване на цифровите палтформи за комуникация и организиране = виртуална разновидност на синдикатите. 

 ИР и  индивида ?

4 ИР е промяна не само на това, коието правим, но и което сме. Радикалните промени изискват хората непрекъснато да се адаптират. Така, тези които го могат ще бъдат „победители“ – ще се възплзват от всички форми на човешко усъвършенстване , другите ще бъдат лишени – класово разделение. 

Според експерти от Масачузецкия университт , 44 % от  днешните тинейджъри никога не прекъсват връзката си с електронните устройства – дори когато спортуват и се хранят. С он-лайн общуването ве изпитват затруднения да изслушват човека отсреща, да установят контакт с очи, или да разчитат езика на тялото. 

 

Забравяме що е това милосърдие, състрадателност, а и самоанализ...

4-та ИР може  наистина да е е двигател за технологичен прогрес, но предизвикателствата, които носи са наше собствено дело и са в наши ръце.

В наша власт е да предприемем мерки и се подготвим за промените.

·     Като първа стъпка – да насърчаваме познанието във всички обществени групи.

·         Второ – да създаваме позитивни послания за нея.

·      Трето – да се стартират, а ние да подкрепяме  и  подпомагаме структурните промени във всички сфери на икономиката, политиката и обществото.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1567528
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930