Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2018 11:05 - Amazon - лидер в он-лайн търговията
Автор: sindfeds Категория: Други   
Прочетен: 728 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.02.2018 11:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Аmazon е първата асоциация, която правим като чуем думата онлайн търговия. Компанията е водещ лидер в тази пазарна ниша и всеки ден обработва стотици милиони поръчки на потребители от цял свят.

Всъщност как Amazon получава поръчките и доставя стоките до домовете ни.  Логично този процес е с висока степен на автоматизация – т.е. извършва се основно от машини и роботи. Но, те винаги могат да допуснат грешка с дадена стока. Затова в него са включени и хора, които допълват и контролират тяхната работа. Напр.в склада на компанията в Трейси, Калифорния има над 3000 служители.

Компанията за първи път използва т.нар. "Кiva" ботове преди две години и продължава да увеличава техния им брой. Тяхната основна цел е да вземат определени стоки от рафтовете и да ги придвиждват до специални станции. Служителите на Amazon след това сами преценяват дали това е правилния продукт и също така инструктират машините на кои рафтове да ги оставят. По всичко личи, че складовете на Amazon представляват интересно съчетание между човешка ръка и високотехнологични роботи. 

Компанията отдавна експериментира идеята да се доставят стоки от складовете им до  домовете на клиентите чрез мрежа от дронове. Тя започна да разработва прототипи на летателните апарати, които да превърнат тази идея в реалност.

Инженерите на Amazon, обаче ще трябва да се справят с редица проблеми, като например как дроновете да се придвижват безопасно между сградите.
Компанията обмисля да създаде огромни складове за безпилотни дронове, които са разделени на много нива. Amazon смятат, че ако те са позиционирани вертикално това ще позволи компанията да ги строи на много повече места в градовете. Сега складовете обикновено са покрайнините, което би забавило доставките. Идеята на Amazon е да разположат подобни складове на ключови локации в градовете и така да гарантират, че дроновете им могат да стигнат само за няколко минути до всяка дестинация.

Дроновете ще се движат автономно и единствения допир на човешка ръка до тях ще е при товаренето на стоки.

Amazon патентова и летящ склад.
image

Центърът ще бъде поддържан в небето от цепелин. На него ще бъдат позиционирани няколко дрона с пакети до тях, които ще летят до определени точки за доставка.

Според патента дроновете ще могат да навигират хоризонтално до центрове за доставка на земята с много малко енергия. По-малки "совалки" могат да се използват, за да поддържат инвентара в летящия склад. Те ще доставят гориво или служители на компанията до центъра.

Летящият склад на Amazon ще се разполага над големите градове, където се извършват повечето онлайн поръчки. След като стоката е доставена дроновете ще отпътуват до наземен център, за да бъдат върнати в склада. Към момента не е ясно кога компанията планира да пусне в употреба подобни центрове.

По данни на Евростат делът на он-лайн търговията в България се оценява на около 700 млн. лв., като секторът отбелязва устойчив ръст през годините. Около 9% от компаниите в България продават онлайн, а около 27% от потребителите са пазарували в мрежата през последната година.  Български пощи ЕАД е основен доставчик на поръчаните стоки от Amazon  от границата на страната до адресите на клиентите.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1568460
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930