Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2018 11:17 - Цифровите умения са критични за професията и социалното включване на хората
Автор: sindfeds Категория: Други   
Прочетен: 452 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.07.2018 11:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Източник: седмица за мобилно  обучение на Юнеско

Бързото увеличаване на достъпа и свързаността с Интернет проправи пътя за развитие на цифровата икономика в целия свят. Въпреки това, съществува  голямо неравенство поради разликата в цифровите умения на хората от развитите и развиващите се страни.

Какви са цифровите умения?

Цифровите умения са дефинирани като „обем способности за използване на цифрови устройства, комуникационни приложения и мрежи за достъп, и управление на информация“. Те позволяват на хората да създават и споделят цифрово съдържание, общуват и си сътрудничат, да решават проблемите свързани с управление на живота и работата им, да се учат, да  участват в социалните дейности като цяло.

Базовото ниво цифрови умения включва основни функционални умения за използване на цифрови устройства и онлайн приложения и се счита за критичен компонент на новия набор от умения и грамотност в цифровата ера,  заедно с традиционните дисциплини  четене, писане и пр.

При напредналите умения, спектърът включва по-високо ниво способности, които позволяват на потребителите да използват цифровите технологии в професии с важно значение за цифровата икономика на 21 век – а именно работа с  изкуствен интелект, машинно обучение, големи данни за анализи и др.

За да се разиват успешно икономиките и обществата, цифровите умения  трябва да функционират заедно с други способности като грамотност и математически  умения, критично и новаторско мислене, способност за комплексни решения и  сътрудничество, както и социално-емоционални умения.

Цифровите умения са променили своето място – от "незадължителните" в "критични" и трябва да бъдат допълнени с т.н  "меки умения" като способността да се комуникира ефективно в двете - онлайн и офлайн среди.

За съжаление, съществува  голямо неравенство в цифровите умения между развиващи се и развити страни по редица показатели, по-специално - по-социално икономически статус, раса, пол, възраст и образование. Напр. делът на жените, използващи интернет е с 12 % по-нисък от този на мъжете.

Без политическа намеса текущите технологични иновации заплашват да изострят неравенството между хоратат с и без цифрови умения. Спешно са небходими интегрирани и всеобхватни действия.  Правителствата и държавните субекти трябва да играят  важна роля в създаването на основните принципи за приобщаващи  цифрови умения, осигуряване на програми и инициативи за включавне на хора  в неравностойно положение, както и преквалификация на по-възрастното поколение, изложено на риск за изместване от работинте си места.

Големите технологични пробиви в следващите десет години ще повлияят на формите на труд  и структурата на пазарите на труда, както и на много други сектори като производство, образование, здравеопазване и селско стопанство.

В този контекст,   капацитетът за  прогнозиране на променящите се нужди от цифрови умения в труда и живота са от решаващо значение за всички страни. Необходимо е  политиците  и всички заинтересовани страни  да прогнозират бъдещото развитие, за да имат ясен ориентир и приотизирани политики.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1562511
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031