Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2018 11:16 - Възход на платформената икономика
Автор: sindfeds Категория: Други   
Прочетен: 1097 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Какво е платформена икономика и как тя се отразява на фирмите?

ИТ професорът Майкъл Cusumano предлага следната  дефиниция :

"Платформата, или допълващата стратегия се различава от продуктовата стратегия, тъй като  изисква външна „екосистема“, за да генерира допълнителен иновативен продукт, или услуга. Ефектът е постигане на много по-значителен потенциал за иновации и растеж, отколкото една фирма, ориентирана към производство на единствен пордукт, може да генерира сама."

За да имате този материал написан и публикуван се нуждаете от софтуер на компютъра, както и от съответни технологии и процеси.

Но софтуерът, технологиите, процесите и всичко останало, което върви с тях представлява Платформа. Това е средата, която Ви улеснява, както и Ви свързва с други хора. Поради този факт, платформите са тясно свързани с концепцията за мрежовия ефект, където колкото повече продукти и услуги се произвеждат, толкова повече купувачи се привличат.

Съществуват  четири основни типа платформи:

  • Платформи за иновации,  където фирми предлагат иновативин продукти и услуги.  Като напр. предложенията  от фирми като Windows, Oracle и Salesforce.
  •  Платформи за транзакции  - те подпомагат лица и институции взаимно да се открият като Amazon, Airbnb, Uber.
  •  Платформи за интегриране –представлява технология, продукт или услуга, която едновременно е платформа за иновации и за транзакции - като Apple Store.
  • Платформи за инвестиции -  те са развили платформена портфейлна стратегия и действат като холдингови компании – примери за такива платформи са  Priceland и OpenTable.

 Независимо от спецификата им, всички те притежават следните четири общи черти :

  • Свързва работници, или продавачи директно с клиентите.
  • Позволяват на хората да работят, когато  пожелаят.
  • Продавачите са платени за конкретна задача, или стока на момента.
  •  Плащането минава през платформата.

Платформената икономика не е нова концепция. Тя представлява стар модел с  нова концепция за плащане .

Още през 1957 г. Уолт Дисни развива една брилянтна стратегия. Той показа как неговото студио би произвеждало герои и истории, които ще „захранват“ (и ще се захранват от) мрежа от фирми. Фирмите ще действат в следните сектори: телевизия, музика, тематични паркове, издателска дейност, търговия.

През 1964 г.  фамилията сървъри  System 360  на IBM демонстрираха действието на  една обща архитектура на хардуер и операционна система. Това позволи на потребителите да ъп-грейдват системите без да се налага пренаписване на приложенията им. Следваща стъпка в тази посока беше създаването на Wintel платформатапрез 80-те и бумът на Интернет – през 90 –те години.

Факт е , че в наши дни  фирмите, които използват платформения бизнес модел, са увеличили драстично мащаба си на действие в сравнение с миналата декада.

Вече не само  социалните медии, пътуванията, книгите, или музиката ползват платформи, те правят пробив в транспорта, банковото дело, дори в здравеопазването и енергията."

Платформите вече са много активни в Северна Америка, Европа, Азия, Африка и Латинска Америка. Някои от тях си имат собствени  имена като: Amazon, Apple, Google и Alibaba."


 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1568338
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930