Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2018 10:29 - Пощенските дейности в другите страни
Автор: sindfeds Категория: Новини   
Прочетен: 675 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 9.03.2018 г. в гр.Брюксел Белгия се състоя финалната  конференция по проект „НЕТПОСТ“ (Промени в преговорите за трудова заетост в европейските пощенски дейности), в който Синдикална Федерация на съобщенията е партньор. Проектът е финансиран от Европейската комисия /ГД "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване - социално управление и заетост - социален диалог"/. Това е изследователски проект, проведен в пет страни от ЕС: Белгия, Франция, Испания, Великобритания, България с основни дейности по идентифицикация на работещи практики и опит на синдикатите в сектор пощенски услуги.

Изследването е в партньорство от няколко изследователски екипа от Университети и синдикати. Извършено е с помощта на Всемирния Пощенски съюз и цели да се  характеризират, и анализират инструментите на синдикатите в конфликтни ситуации при  преговорите за трудова заетост.  Една от неговите амбиции е да помогне на съответните синдикати да обменят опит и се въползват от него в своята дейност, касаещи основно доставка на писма и колети.  

Обосновката за проекта е, че европейските пощенски услуги преживяват период на силни икономически, организационни и технологични промени: либерализация на пощенските дейности, приватизация на историческите оператори, спад на пощенските пратки и пренасочване на работниците към разпределение на колети, автоматизация на центровете за сортиране. Специален акцент е поставен върху дейността на пощальона.

Какво разказаха синдикалистите от:

Белгия:

Въведена е програма „Георут“,  за оптимизиране  маршрутите на пощальоните, включване на „допълнителни разпространители“ чрез електронна платформа  по схемата на Юбер, при която всеки гражданини може да стане пощальон, извършвайки услугата със собствен транспорт.  С помощта на автоматизацията е намалено времето за разпределение на пратките. Пощальоните са снабдени със смартфони  за контрол на обхода, с което се намалява тяхната професионална автономия, социална функция и се повишава натоварването, но пък и гъвкавостта в дейността и взаимозаеменяемостта  им. Ролята на синдикатите е сведена до искания относно периметъра и интензивността на дейностите по обходите.  

Франция:

От 2014 г. е въведен нова схема на раздаване – от 8.00/8.30 ч. До 15.30 ч., която  измества с 2 часа приключването на работния ден, обичайно продължаващо до 13.30 ч. Тази промяна е свързана с тенологичните нововъведения в разпределителните центрове и въвеждане на цифрови платформи за електронната търговия. Въвеждат се и т.н.„колективни графици“, вместо съществуващия до момента график “свършена работа – свършен работен ден“ за повишаване на поливалентността на дейностите на раздавачите. Тези промени са направени без мнението на синдикатите и, съответно, без преговори.

Испания:

В периода 2010-2017 г. са уволнени 7922 работници и служители от Кореос, което представлява 13% от общия ефектив. Нещо повече, намалява и броят на трудовите договори за 8 часов работен ден. В момента - 23.7% от работещите са с трудов договор с намалено работно време. Отбелязва се и феминизация на сектора – от 46% /2010/, на 50% /2017/. Заплатите варират в следния диапазон: 1 182.46 евро за пощальон, до 2 805.78 евро – висш тенически персонал. Тези заплати се разглеждат като сравнително ниски на национално ниво, което е причина за чести демонстрации. Наблюдава се повишаване на натоварването на работещите и  деградиране на условията на труд.

Великобритания:

На 26 януари т.г след 18 месеца преговори между Кралските пощи и Синдиката на работниците от съобщенията /CWU/, е постигнато съглашение относно пенсиите, заплатите и условията на труд. Относно пенсиите, се прилага нов  инструмент на база „ солидарен колективен принос“ с което се гарантира размера им независимо от възможноситте на компанията, повишение на заплатите с 5 % и намаляване на работния ден с 1 час, считано от м.октомври 2018 г. Предвидено е и последващо увеличение на заплатите с 2% и намаляване на работния ден с още 1 час, считано от м.октомври 2019 г.

Основен аргумент на синдикатите в преговорите е, че с внедряване на новите тенологии голяма част от работните места за застрашени,  но пък се създава възможност за облегчаване на труда на работещите.

 

На база на извършените проектни изследвания е направен т.н „трансверсален“ / сравнителен/ анализ на статуквото в 5-те отделните страни:

 

1.      Относно контекста на изследването:

- Историческите пощенски оператори в 5-те страни имат  дълга предистория, напр. БП ЕАД е създадена 1879 г. и с продължителна монополна позиция; След 2000 г./първа през 2006 г. е Великобритания/ започва постепенната им либерализация и, съответно, поява на конкурентни частни оператори;

- Кралската поща е напълно приватизирана през 2015 г., в  останалите  оператори държавата си запазва контрола, като в Белгия има миноритарен дял. Във Великобритания персоналът е собственик на част от капитала /10%/ на компанията, което му осигурява по-малка зависимост в индустриалните отношения и в преговорите между социалните партньори.

- В 5-т страни, историческите оператори са лицензирани за извършване на УПУ срещу публични финнансови компенсации. Във Франция раздаването е 6/7, в Белгия и Испания 5/7 дена.

 

2.      Дейностите и резултатите в историческите пощенски оператори:

-  Френската и Белгийската пощи се насочват основно към доставка на колети и банкови операции, докато Испанската остава в нишата на традиционните доставким

-  В 5-те страни силни конкурети са :TNT, UPS, Fedex, DHL, AMAZON.

-  Финансовите резултати на 5-те оператора бележат сериозен спад, което намира отражение в договорите по трудова заетост и намаляване на персонала.

 

3.      Персонала и условията на труд:

-       Намаляване на персонала – напр. в БПост – от 2005 до 2015 г. с 30%, за същия перод – във френските пощи – с 26%.

-       Част от трудовите договори се трансформират в граждански договори – 55%  БПост /Белгия/, 45%  в Ла пост / Франция/, 31%  в Кореос /Испания/.  

-       Наблюдава се постепенно феминизиране на сектора.

-       Като цяло в 5–те оператора заплатите са относително по-ниски в сравнение със средните за страните;

-       Синдикализация – относително висока в сравнение с нациовналното  ниво: 95% /България/, 80 % /Белгия/, 80% за служиели и 20% - за мениджъри / Великобритания/, 20 % / Франция/.

 

4.       Синдикатите

-  Броят им е общо 21 за 5-те страни, както следва: Великобритания – 2, Ла Пост – 8, БПост- 3; Испания – 4.

-  Основно се наблюдават 2 типа стратегии и тактики при синдикатите – дефанзивна и опозиционна, в зависимост от  условията в оператора и отношенията с мениджмънта, както и като традиция от поведението в минали години. Най-агресивна политика се провежда от испанските синдикати, най- не конфликтна в БПост.

- Синдикалните дейности се провеждат по два формата – програмиран – на база КТД и чрез не-формални контакти.  

 

5.      Трудова дейност:

-       Промяна в технико-организационната част на пощенските дейности – намаляване на традиционите пратки, увеличаване обема на колетите, работа в конкурентна среда. В резултат: въвеждане на нови услуги, на автоматизирани дейности, повишаване на производителтността и стремеж към икономии на масовите заплати.

-       Фокус върху  преквалифициране на  персонала във връзка с цифровизацията на част от услугите;

-       Ревизия на обходите на пощальоните  като траектория, ангажименти  и продължителност;

-       Увеличаване на продължителността на работния ден и отместване на неговото начало.

Двете горни последици, са обект на много конфликтни ситуации особено в Белгия и Франция. В резултат, под натиска на синдикатите  в Белгия, е разработена програма „Георут“, фиксираща параметрите за обходите на пощальоните.  Във Франция е подписано съглашение, наречено „пощальон 2017“ с подобна цел.

-       Въпросът за включване на събота в работните обходи е решен по различен начин. Във Франция и Великобритания е задължителен. В Испания – УПУ не се извършва в събота. В Белгия – в събота се доставят само вестници и колети.

-       В 5-те оператора на дневен ред е проблема с условията на труд, повишаване на натоварването, и приключване на професионалната кариера. Най-добри резултати са постигнати в Кралската поща – Великобритания / виж по-горе/. В Белгия има възможност за продължаване на трудовата дейност след 55 година, на намален работен ден. Във Франция съществува  т.н „Частичен непълен работен ден“ за работещи в предпенсионна възраст и редуциран обход за пощальоните за тази възрастова група. Постигнати са договорености за не-освобождаване от работа на хората в предпенсионна възраст при извършване на  реорганизации и преструктуриране на оператора.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1568084
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930