Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2017 12:11 - За една по справедлива gig икономика - серия от статии
Автор: sindfeds Категория: Политика   
Прочетен: 422 Коментари: 0 Гласове:
0Какво е gig икономика - ангажиментна икономика, или икономика на неофициалната заетост с ползване на онлайн платформи, чрез които хората купуват и продават услуги, и работни места. Gig e популярен музикален термин (означава шоу, концерт) и не предполага лесно определение. Според McKinsey gig икономиката е „случайна работа, която се договаря на дигиталния пазар”.

 

Статия № 1 - 

Към по-различен свят на gig труд

Автори: Mark Graham and Joe Shaw – Оксфордски университет 

Хората по света се пробуждат за един нов свят на труда – с милиони работни места, но нестабилна работа. С нова система на взаимоотношения между работодател и наемен работник, които може би никога няма да се срещнат. Система, която предлага на работещите  свобода, но не и сигурност и контрол.  

 

Gig икономиката разрушава индустрии, професии и поминък. Но какво е всъщност новото в нея? Въпреки масовата автоматизация, огромните частните инвестиции и милионите смартфон устройства, работата си е работа. Старата идея, че един човек плаща на друг, за да извърши някаква работа вместо или за него не е нещо ново. Само инструментите на наемането са станали цифрови и това вече няма да се промени.

 

И независимо от реалността, има твърдения, че цифовите платформи ще революционизират „старите“ и проблемни отношения между работодател и работник... 

 

 

Но дали наистина старите проблеми са решени? Политиката за синдикализиране, колективни преговори и експлоатация наистина ли ще изчезнат с ползването на новите цифрови платформи. Анализът на взаимоотношенията в тази икономика показва, че тя просто създава нови трудови пазари и трансформира повечето от старите.

 

И с тези промени, старите предизвикателствата и политика на работа не са изчезнали, просто са приели нови видове и форми. Това е валидно и за  експлоатацията, която се проявява чрез различни  иновативни превъплъщения с помощта на цифровите технологии: чрез заобикаляне на правни разпоредби, които регламентират правото на работника за почивки, за минимална заплата; чрез прехвърляне на рисковете от работодателя към работника, без контрол върху производството и дистрибуцията на продукта и пр.

Създавайки глобални пазари с насищане от работна сила, тази нова икономика намалява възможностите за преговори и договорености, намалява  възможността на роботниците да комуникират помежду си и да се организират.

Историята на труда се прави не от дигиталните инструменти и технологии, не само от експертите от Силиконовата долина, тя се кове от желанията и надеждите на работниците по света, които обединени и организирани ще могат да създадат един по-справедлив свят  - на труд и блогополучие.
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 999817
Постинги: 122
Коментари: 620
Гласове: 96
Календар
«  Юни, 2018  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930