Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2017 10:51 - Приобщаване и "овластяване" на цифровите пазари
Автор: sindfeds Категория: Политика   
Прочетен: 861 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.08.2017 10:59


Статия № 4

Автори: Кристина Колклух (главен експерт) и Филип Дженингс (Генерален секретар)

УНИ Глобален  синдикален съюз - UNI Global Union

 Gig икономиката често е адмирирана поради своята гъвкавост, защото позволява на работниците да си докарват доходи, когато те искат, колкото често искат и използвайки съществуващите ресурси. За нас, тя е една от основните причини за все по-голямата индивидуализация на труда. Всъщност, тя нарушава и човешките права. Отказвайки на работниците всякакви социални права и социална закрила, като правото на отпуск по болест, платени отпуски, пенсионни плащания, бащински отпуск и обезщетения за безработица, т.н. „трудови платформи“ просто експлоатират хората. Нещо повече, работещите с тези платформи са напълно зависими  от прищевките на пазара. Ако се намали  търсенето на техните услуги, те остават без доход.

По света все повече и повече работници са въвлеченит в тази несигурна  форма на труд, която ги лишава от правото на колективно договаряне за достойно заплащане.  Законите, касаещи  конкуренцията, разглеждат самостоятелно заетите лица като фирми, а фирмите  нямат право  колективно да договарят цените си. Казано по друг начин — тъй като самонаетите хора са поставени в условия на конкуренция всеки срещу всеки, те са изключени от почти всички форми на защита, колективно представителство и действия.

УНИ представлява повече от 20 милиона работещи от над 900 синдиката и то в най-бързо развиващите се сектори в света- умения и услуги. Общо 90 % от новите работни места в Европа се генерират в тези сектори. Нашата задача е да превърнем цифровата форма на труд в една приобщаваща и овластяваща трудова заетост. За тази цел сме дефинирали 6 генерални искания:

1.       Искаме всички работници, във всички форми на заетост да имат едни и същи  по сила социални и човешки права. Това означава, че няма значение как сте ангажирани, вие имате право да напуснете по ваше желание, на пенсия, на  празници, отпуск и др. Имате право на колективно договаряне и организиране в синдикати.  Имате право за човешки права и на трудовите стандарти, определени от МОТ.  2.      Ние настояваме, компаниите от всякакъв вид да плащат осигуровките и дължимите данъци. Фирмите, включително и платформите, трябва да дават своя принос за обществото. 3.      Цифровата икономика  изисква всички ние да се включим в режим на непрекъснато повишаване на нашите знания и умения.  Тъй като изкуственият интелект може да замени и измести работниците, всички те трябва да имат право и достъп до обучение — независимо от техния статус като служители,  работници по договор, или самостоятелно заети лица.  Обучението  струва пари, ето защо ние настояваме,  работодателите от всякакъв вид, да внасят вноски  в Национален фонд за обучение, управляван от работодатели, синдикати и държава.  4.      Ние настояваме, дружествата, които поемат отговорност за обучение, преквалификация и квалификацията да разработват програми за обучение, съобразени с отделните видове работа на работниците.5.      Най-известните фирми в света  днес използват относително малък брой служители.  За пример, в Apple работят 57 000 служители по целия свят.   За сравнение, през 1962 г. най-богатата компания, ATT беше наела 564,000. Спадът на броя на служителите частично се дължи на новите технологии и цифровизацията, но също така и на факта, че тези технологии създадоха дълги, сложни вериги, състоящи се от много подизпълнители, включително платформи. УНИ изисква, няколкото компании, намиращи се на „върха на веригата“ да поемат отгворонст за достоен труд при достойни условия, ползвайки всички свои брънки от нея.  6.      Светът върви напред и апелира към бизнеса да спазва човешките права. Време е за Харта за  "Справедлива търговия" и лиценз за платформите  в gig икономиката. 

 

УНИ и всички негови партньори по целия свят са готови да се ангажират в ползотворен и конструктивен диалог с  платформите в gig икономиката. Имаме златнтия шанс да променим бъдещето. Ние трябва да говорим, да бъдем чути и да изискваме генерална промяна в посоките.

За повече информация по темата:  www.thefutureworldofwork.org



Тагове:   харта,   уни,   gig икономика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1567386
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930