Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2018 14:56 - Синдикатите, НПО и всички ние - за управление на 4-та индустриална революция
Автор: sindfeds Категория: Политика   
Прочетен: 623 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Четвъртата индустриална революция  представлаява глобална трансформация, която  може да се определи като конвергенция на цифрови, физически и биологични технологии и това е само началото.

Тъй като все повече „узрява“, тя ще оказва вес по-разрушаващо въздействие върху обществото, върху това как хората общуват, как компаниите създават принадена стойност и как човечеството се развива като цяло....

Както всички предишни революции и тя притежава значителен потенциал да стимулира властовата асиметрия, да увеличава неравенството като все по-малко се фокусира върху чисто човешките ценности.

И докато нововъзникващите технологии като изкуствен интелект и дронове  могат да осигурят добавена стойност към правата на човека, тези същите технологии вече се използват срещу гражданските свободи и човешки права. Профсъюзи, съдебни защитници, организации за правата на детето и други институции все по-често получават „цифрови заплахи“ и са обект на кибер атаки, застрашаващи сигурността на уязвимите групи от населението, с които те работят.  

А  преките и косвени негативни ефекти от новите технологите дават тласък на организациите на гражданското общество /хуманитарни организации, професионални съюзи и други /да започнат да се обединяват с цел защита на правата и свободите на гражданите, докато заплахите от новите технологии са все още в процес на развитие.

Основните им искания са за  отчетност, справедливост, доверие и прозрачност в обществото, особено в публичния и частния сектор.

Правителствата и фирмите в демократичните общества следва да носят отговорност за  потенциалните вреди и последици от своите действия, а гражданското общество  - да намери отговори на редица въпроси, свързани с тези действия, за да бъде сигурно, че те са  коректни, а взетите решения - правилни.

И ако държавата вес пак  е ангажирана  с определена отчетност към своите граждани, то частният сектор не е обвързан по същия начин към потребителите.  Но...все повече фирми се принуждават, в резултат на динамиката на пазара и защита на обществения си имидж, да действат по начин, че да задоволят клиентите се и да допринасят за доброто на обществото като цяло (чрез корпоративната социална отговорност). Действително доста компании вече следват тези тенденции, но все пак си остават различията и конфликтите между интересите на гражданите, и тези на фирмите и техните акционери.

Използването на цифровите технологии от фирмите, правителствата и отделните групи на  гражданското общество ги въвличат в нови предизвикателства и то основно, свързани с  исканията на гражданите и въпросите, които те поставят, за:

- Отчетност: кой е отговорен за неблагоприятните ефекти от цифровите и нововъзникващи технологии? И кой е отговорен за тяхното ограничаване и регулиране?

- Справедливост: как може обществоот да гарантира, че гражданите се третират по един и същ начин и липсват двойни стандарти?

- Доверие: как  използването на цифровите тихнологии ще допринесе  за насърчаване и повишаване на доверието в обществото?

- Прозрачност: как използването на цифрови и нововъзникващи технологии насърчава прозрачността и се бори с информационните манипулации?

Опасенията относно защитата на данните, цифровата дезинформация и етичното използване на новите технологии подчертават нуждата от все по–активно участие в управлението и партньорство на синдикатите, НПО и другите организации на гражданското общество.

Те следва да се консолидират, да създадат Платформи за  дискутиране и създаване на  стратегии  против цифровите заплахи и да гарантират различно, справедливо развите на тази поредна индустриална революция.

По материали на Дейвид Sangokoya, и Линкълн Aжоки – от Инстиутта за общество и иновации/  изразени на Световния икономически форум 2018.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1562433
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031