Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2020 14:29 - Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представи Европейската зелена сделка
Автор: sindfeds Категория: Бизнес   
Прочетен: 797 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Европейската комисия (ЕК) представи Европейската зелена сделка, чиято цел е да трансформира Европа в първия климатично неутрален континент до 2050 г. Стратегията ще стимулира икономиката, ще подобри качеството на живот на гражданите и ще запази околната среда, посочва ЕК в прессъобщение. И допълва, че преходът към устойчива икономиката ще превърне климатичните и екологичните предизвикателства във възможности.

Европейската зелена сделка включва мерки за насърчаване на ефективната употреба на ресурси чрез обръщане към чистата кръгова икономика, за ограничаване на климатичните промени, за спиране на загубата на биоразнообразие и за контролиране на замърсяването. Тя покрива всички сектори на икономиката, особено транспорта, енергетиката, земеделието, строителството и индустрии като стоманата, цимента, текстила и химикалите.

"Това е нашата нова стратегия за растеж – растеж, който връща повече, отколкото взема. Тя показва как да трансформираме начина си на живот и на работа, на производство и на консумиране, така че да живеем по-здравословно и да направим нашия бизнес иновативен", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. По думите й европейската икономика ще се превърне в глобален лидер, като извърши прехода първа. Чрез демонстриране на останалия свят "как да бъдеш устойчив и конкурентоспособен, можем да убедим другите страни да ни последват". Фон дер Лайен иска ЕС да намали въглеродните емисии с най-малко 50% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., значително над сегашната цел (40%). Тя може да повиши целта допълнително до 55%.

Постигането на заложените цели в зелената сделка ще изисква съществени инвестиции. За изпълнението на климатичните и енергийните ангажименти до 2030 г. ще са необходими 260 млрд. евро допълнителни инвестиции на година, което е около 1.5% от БВП за 2018 г. Според ЕК това ще изискват мобилизацията на държавния и на частния сектор, като Брюксел ще представи своя "План за устойчиви инвестиции в Европа" през 2020 г., който ще спомогне за посрещането на финансовите нужди. Поне 25% от дългосрочния бюджет на ЕС ще бъде изразходван за климатични мерки, а Европейската инвестиционна банка ще осигури допълнителна помощ. ЕК планира да представи догодина и "Стратегията за зелено финансиране", която ще очертае как частният сектор ще допринася за финансирането на зеления преход.

Предвижда се "Механизмът за справедлив преход" да подкрепи регионите, които разчитат до голяма степен на дейности, произвеждащи въглеродни емисии. Мерките ще помогнат на гражданите, които ще бъдат най-засегнати от прехода, чрез достъп до програми за професионално преориентиране и чрез възможности за заетост в нови икономически сектори. Целта на механизма ще бъде подпомагането на инвестиции от 100 млрд. евро в регионите, които са изложени на предизвикателствата от климатичния преход. Той ще използва различни източници на финансиране, включително бюджета на ЕС, националните бюджети чрез съфинансиране, Европейската инвестиционна банка и частни фондове. Освен това ЕС ще изгражда сътрудничество със своите съседи на Балканите и в Африка, за да им помогне в техния енергиен преход.

За да превърне в закон целите за превръщането в първия климатично неутрален континент до 2050 г., до сто дни ЕК ще представи първия "Европейски климатичен закон". Брюксел също така ще публикува "Стратегия за биоразнообразието за 2030 г.", "План за действие относно индустриалната стратегия и кръговата икономика", "Стратегия за устойчивата храна", както и предложения за борба със замърсяването в Европа. Започва се и незабавна работа по ангажиментите на ЕС спрямо въглеродните емисии до 2030 г., което ще бъде основа за реализирането на целите за 2050 г.

"Нашият план показва как да орежем емисиите, как да създадем нови икономически възможности и как да подобрим качеството на живот на гражданите. Всяка индустрия и страна ще бъде част от тази трансформация", обобщава заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1567578
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930