Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2020 12:53 - Финална конференция по проект: Цифровизация и преструктуриране- роля на социалния диалог - DIRESOC
Автор: sindfeds Категория: Други   
Прочетен: 1625 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.10.2020 12:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                               image

 Проектът DIRESOC (Цифровизация и преструктуриране: роля на социалния диалог ) вече приключи. Последната му дейност беше Международната конференция, организирана на 20 октомври 2020 г., от координатора на проекта " Изследователски център по нови начини на работа, иновации и промяна (LENTIC), Университет Лиеж, Белгия.

Както  всички големи форуми, организирани в последно време, конференцията се проведе онлайн, но на практика  виртуално присъстваха над 100 участници: представители на организации на работодатели, синдикални организации и експерти. Използваха се  5 работни езика, както следва: EN, FR, SP, PT, BG.

Г-н Тауър, Frederec Naedenoen – University на Лиеж откри Форума за представяне на програмата на Конференцията, влиянието на дигитализацията върху работните места, партньорите от консорциума, секторния обхват на проекта и неговата работна програма.

 

Програмата на конференцията включваше три сесии, в които ръководителити на четирите проектни работни пакета представиха основните резултати от проекта, следвани всеки път от дискусионна група от експерти, синдикалисти и работодатели. Всяка сесия представи една основна тема, както следва.

Сесия    No 1:"Цифровизация, умения и професионално обучение.

Сесия No 2: Цифрови иновации и социален диалог; предизвикателствата на

децентрализираното ниво

Сесия No 3: Трансформация на индустриалните отношения предизвикана от цифровизацията

 

Сесиите бяха последвани от дискусии на участниците в панелите:.

г-жа Минчева, директор по правни въпроси, Българска стопанска камара –

Български бизнес, член на Бизнес Европа

г-жа Schцman, Секретар на Конфедерацията на европейските профсъюзи

M. Chevet, представител на Съюза, пощенски сектор CFDT; член на Европейския

сектора

М. Родригес Контрерас – служител по научните изследвания, Eurofound

Беше организирана и обща дискусия с цялата аудитория.

 

Дискусиите на групата и на аудиторията се фокусираха върху горещите теми, свързани с внедряването на новите технологии в производствените процеси и услугите, които провокират значително въздействие върху работните места, условията на труд и на работниците относно психическото и физическо здраве. 

Всъщност цифровата трансформация е толкова свързана с трансформирането на бизнес процесите, колкото и за това да се даде възможност на хората да работят по нови начини. Ето защо основен приоритет е да се подготви работната сила за бъдещето и да й се даде възможност да се адаптира към новите реалности на света на труда.. Това включва предоставяне на възможности за обучение и преквалификация на служителите и активно включване на всички бизнес звена.

Участниците подчертаха, че цифровата технология е в центъра на днешния дебат за икономическо развитие поради широкото му използване по време на избухването на Covid-19. Няма съмнение, че пандемията усилва приемането на нови технологии, технологичните постижения вече променят света през последните две десетилетия, от жизнения стандарт до самата същност на нашата работа.

Беше подчертано също така, че социалният диалог между работодателите, работниците и правителствата може да играе централна роля в управлението на въздействието на кризата covid-19 на работното място и да защити поминъка и да осигури възможности за най-силно засегнатите.

 Окончателните заключения бяха, че:

-          Качеството на социалния диалог силно влияе върху възприемането на цифровата трансформация;

-          Необходимо е да се увеличи капацитетът на социалните партньори на всички нива;

-          Добри практики за ролята на социалния диалог в "цифровото" преструктуриране съществуват в различни дружества и държави и могат да бъдат "ефективно използвани";

-          Няколко фактора могат да повлияят на процесите на преструктуриране и взаимодействието на социалния диалог;

-          Много важно е да се подготвят работниците за новите работни реалности, като ги включим в съответното цифрово професионално обучение, повишаване на квалификацията и преквалификацията.

 

Пълният текст на презентациите е достъпен на уебсайта на DIRESIC: www.diresoc.eu/News&Events .

Резюме на проекта е достъпно на всички езици на проекта (с изключение на шведски)

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1568457
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930