Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2019 14:46 - 85% от професиите ще са напълно нови до 2030 г. - не съществували досега
Автор: sindfeds Категория: Други   
Прочетен: 753 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Препечатка от чужд материал

85% от професиите през 2030 година ще са различни, днес те не съществуат, но предстои да се появят. Прогнозата е на Dell и калифорнийската тинк-танк група „Институт за бъдещето“, които заедно с още 20 университетски преподаватели и експерти по цифрови технологии очертават развитието на бизнеса и икономиката. Според доклада им изкуственият интелект ще промени дълбоко представата ни за работа.

Все повече ще се разширява групата професии, дублирани от цифровите технологии и роботизацията, които ще бъдат по-ефективни от човека, включително и при много много от задачите, изискващи интелект.

Според експертите обществото влиза във втората фаза на развитие на цифровите технологии, пише „Фигаро“. След първия етап, който е само имитация на логическо мислене, през следващите години ще се появи истински изкуствен когнитивен интелект, способен да измисля решения, да интерпретира данни, включително и да греши, както хората.

Според проучването третата фаза ще е появата на „виртуалния човек“-след 2030 г.

Хората ще трябва да се фиксират върху това, което умеят все още по-добре от машините. "Капацитетът да придобиват нови знания ще е по-важен от придобитите вече знания“, отбелязват експертите. Хората няма да могат да усъвършенстват уменията си в една професия, но ще усъвършенстват способностите си напредват бързо в нови професии и да бъдат по-гъвкави към икономическите промени.

Според американското бюро по труда днешните студенти ще се съсредоточат в 8 -10 професии, когато станат 38-годишни. Според прогнозата на Dell много от хората ще минат на свободна практика, без фиксирано работно място, извършващи различни услуги за различни компании.

Преходът ще е бърз, доколкото и сега технологиите позволяват да се подобри производителността и да се намали цената на труда за компаниите. Първите професии, които усещат ефекта на цифровите технологии, са свързани с ръчния труд. Според проучване на „Гърдиън“ от 2015 г. ако делокализацията позволява на едно предприятие да спести до 65% от цената на труда, роботизацията ще намали този разход до 90%.

Преходът към такава модерна цифрова икономика ще е предизвикателство. Прекалено бързото разрушаване на стария начин на работа застрашава икономическата стабилност на много семейства и социалния мир. Изследването на Dell включва анкета сред 4000 висши мениджъри от цял свят и повече от половината от тях не могат да си представят как ще изглежда индустрията им след 3 години. Като последица от тази несигурност – 45% смятат, че ще са „остарели“ през следващи 3 до 5 години. Ако тези вземащи решения мениджъри се чувстват застрашени, какво остава за обикновените изпълнители, чиито задължения са по-малко и изискват по-малко анализ?

Оптимистичният извод в доклада е, че „номадството“ на труда ще даде нови възможности. Хората ще могат да работят за няколко организации едновременно, без ограниченията на границите и часовите зони. Цифровизацията освен това ще намали неравенствата – хората ще могат да работят без физически контакт помежду си, т.е. без да разкриват своя пол или раса, което сега често пречи на кариерите им.




Гласувай:
1



1. misteriamlechna - пълни глупости
24.07.2019 14:50
пълни глупости
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sindfeds
Категория: Други
Прочетен: 1568807
Постинги: 178
Коментари: 628
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930